ДЕН 1, Понеделник, 6 септември, 2021 г

Отворање

Г-дин Фатмир Бесими

Министер за финансии

Г-дин Зоран Заев

 Претседател на Влада

Панел 1: Глобални и регионални предизвици и перспективи за закрепнување и раст

Говорници

Г-ѓа Ана Бјерде

Потпретседател, Европа и Централна Азија, Светска банка

Г-дин Артан Груби

Прв Заменик на Претседателот на Владата и министер за политички систем и односи меѓу заедниците

Г-дин Хаолианг Ксу

Помошник генерален секретар,
помошник администратор и директор на Бирото за политика и поддршка на програмата, UNDP

Г-ѓа Радмила Шеќеринска

Министерка за одбрана

H.E. г-ѓа Кејт Мери Бирнс

Амбасадорка на Соединетите Американски Држави

Г-ѓа Мајлинда Брегу

 Генерален секретар на RCC

Г-дин Ендру Вајт

Вонреден декан за надворешни односи, факултет за бизнис,
Универзитет Оксфорд

Модератор

Г-дин Волтер Дефа

Советник за економска политика во Кабинетот на премиерот

Kраток преглед од:

Академик Абдулменаф Беџети

Ректор на Универзитетот на Југоисточна Европа

Панел 2: Макроекономски политики и јавни финансии во постпандемскиот период

Говорници

Г-дин Фатмир Бесими

Министер за финансии

Г-дин Хекуран Мурати

Министер за финансии

Г-дин Милојко Спајич

Министер за финансии и социјална заштита

Г-дин Бесарт Кадиа

Заменик Министер за финансии и економија

Г-дин Алфред Камер

Директор на Европскиот оддел, ММФ

Г-ѓа Линда Ван Гелдор

Регионален директор за Западен Балкан во Светска Банка

Г-ѓа Анита Ангеловска-Бежоска

Гувернер на Народна Банка на Република Северна Македонија

Г-дин Тимчо Муцунски

Претседател на Собраниска Комисија за финансирање и буџет

Модератор

Г-дин Фрек Јанмат

Шеф на одделот за економски прашања, градење институции и CBC, DEU

Kраток преглед од:

Г-дин Димитар Ковачевски

Заменик Министер за Финансии 

Панел 3: Добро управување и општествена кохезија

Говорници

Г-дин Љупчо Николовски

Заменик на Претседателот на Владата за борба против корупцијата и криминал, одржлив развој и човечки ресурси

Г-дин Коен Давидсе

Извршен директор, групација Светска Банка

Г-дин Оливер Спасовски

Министер за внатрешни работи

Г-дин Бојан Маричиќ

Министер за правда

Г-ѓа Барбара Колм

Претседател на Институтот Хајек, директор на Австрискиот економски центар и
потпретседател на Австриската централна банка

H.E. г-дин Дејвид Гир

Шеф на Делегацијата на Европската Унија

Н.Е. г-ѓа Рејчел Галовеј

 Aмбасадорка на ОК во Северна Македонија

Модератор

Г-дин Драган Тилев

 Државен советник, Секретеријат за европски прашање

Kраток преглед од:

Г-дин Никола Поповски

Универзитет ФОН

ДЕН 2, вторник, 7 септември, 2021 г.

Отворање

Говорници

Г-дин Петре Шилегов

Градоначалник на Град Скопје

Обраќање на претседателот

Говорници

Г-дин Стево Пендаровски

Претседател на Република Северна Македонија

Панел 4: Јавни и приватни инвестиции и конкурентност

Говорници

Г-дин Фатмир Битиќи

Заменик на Претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции

Г-дин Јурген Ригтеринк

Прв потпретседател на ЕБРД

Г-ѓа Лилјана Павлова

Потпретседател на Европската Инвестициска Банка

Г-дин Крешник Бектеши

Министер за економија

Г-дин Благој Бочварски

Министер за транспорт и врски

Г-дин Ари Наим

 Регионален менаџер, Централна и Југоисточна Европа, IFC

Г-дин Бранко Азески

Претседател на Стопанска комора на Северна Македонија

Г-ѓа Данела Арсовска

Претседател на Сојуз на Стопански Комори на Македонија

Г-дин Неби Хоџа

Претседател на Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија

Модератор

Г-дин Арис Влахос

Претседател на Грчката бизнис асоцијација во Северна Македонија

Kраток преглед од:

Г-дин Трајко Славески

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“

Панел 5: Паметна и зелена економија

Говорници

Г-дин Паоло Гентилони

Еврокомесар за економија

Г-дин Пол Хилберс

Извршен директор, Меѓународен Монетарен Фонд

Г-дин Масимилиано Паолучи

Светска Банка, менаџер на земјата за Косово и Северна Македонија

Г-дин Насер Нуредини

 Министер за животна средина и просторно планирање

Г-дин Јетон Шаќири

Министер за информатичко општество и администрација

Г-дин Аријанит Хоџа

Министер за земјоделство, шумарство и водостопанство

Г-ѓа Олга Скловскаја

 Регионален раководител, Европа и Централна Азија, MIGA

Г-ѓа Нарине Сахакјан

Резидентен претставник УНДП Северна Македонија

Модератор

Г-дин Ирај Хаши

Универзитет Стафордшајр

Kраток преглед од:

Г-дин Глигор Бишев

Генерален директор, Шпаркасе Банка

Панел 6: Човечки капитал и инклузивен раст

Говорници

Г-дин Ролф Вензел

Претседател на советот на Европската Банка за Развој

Г-дин Бујар Османи

Министер за надворешни работи

Г-дин Венко Филипче

Министер за здравство

Г-ѓа Мила Царовска

Министерка за образование и наука

Г-дин Горан Милевски

Министер за локална самоуправа

Г-ѓа Ирена Стефоска

Министер за култура

Г-дин Хери Патринос

Менаџер за образование во пракса – Европа и Централна Азија, Светска Банка

Г-дин Јамеле Риголини

Лидер за програма за човечки развој – Западен Балкан

Модератор

Г-ѓа Нина Фити

Cоветник на премиерот на Република Северна Македонија

Kраток преглед од:

Г-дин Зоран Јовановски

Потпретседател на Стопанската комора на Северна Македонија

Завршни забелешки

Говорници

Г-дин Фатмир Бесими

Министер за финансии

Г-дин Димитар Ковачевски

Заменик министер за Финансии 

Г-ѓа Јелена Таст

Државен секретар

Академик Абдулменаф Беџети

Ректор на Универзитетот на Југоисточна Европ

Г-дин Никола Поповски

Универзитет ФОН

Г-дин Трајко Славески

Универзитет „Св. Кирил и Методиј

Г-дин Глигор Бишев

Генерален директор, Шпаркасе Банка

Г-дин Зоран Јовановски

Потпретседател на Стопанската комора на Северна Македонија

Г-дин Владимир Глигоров

WIIW