ДЕН 1, понеделник, 6 септември, 2021 г.

ДЕН 1, понеделник, 6 септември, 2021 г.

11:30-12:00

Регистрација

12:00-12:30

Отворање

Г-дин Фатмир Бесими

Министер за финансии на Република Северна Македонија

Г-дин Зоран Заев

Претседател на Владата на Република Северна Македонија

11:30-12:00

Регистрација

12:00

Отворање

Г-дин Фатмир Бесими – Министер за финансии на Република Северна Македонија

Г-дин Зоран Заев – Претседател на Владата на Република Северна Македонија

12:30-14:00

Панел 1: Глобални и регионални предизвици и перспективи за опоравување и раст

Перспективите за глобален раст остануваат многу неизвесни дури и во 2021 година. Меѓународните финансиски институции прогнозираат разновидни начини на закрепнување низ целиот свет. Предвиденото закрепнување врз основа на вакцината најверојатно ќе ги покачи личната потрошувачка и инвестициите во втората половина на 2021 година. Кои се лузните од рецесијата предизвикана од пандемија? Кои политики ги ограничуваат економските лузни? Кои се глобалните и регионалните перспективи за закрепнување и раст за 2022 година? Како политиките можат најдобро да го поддржат растот? Кои се главните предизвици за одржување на сигурноста во свет што постојано се менува?

Говорници

Г-ѓа Ана Бјерде

Потпретседателка, Европа и Централна Азија, Светска Банка

Г-ѓа Радмила Шеќеринска

Министерка за одбрана

Г-дин Артан Груби

Прв вицепремиер и министер за политички
систем и односи меѓу заедниците

H.E. г-ѓа Кејт Мери Брнз

Амбасадорка на Соединетите Американски Држави

Г-дин Хаолианг Ксу

Помошник генерален секретар, помошник администратор и
директор на Бирото за политика и поддршка на програмата, UNDP

Г-ѓа Мајлинда Брегу

Генерален секретар на РСС

Г-дин Ендру Вајт

Вонреден декан за надворешни односи, факултет за бизнис,
Универзитет Оксфорд

Модератор:
Г-дин Волтер Дефа, Советник за економска политика во Кабинетот на премиерот

Пишан краток преглед од:
Академик Абдулменаф Беџети, Ректор на Универзитетот на Југоисточна Европа

12:30-14:00

Панел 1: Глобални и регионални предизвици и перспективи за опоравување и раст

Global Перспективите за глобален раст остануваат многу неизвесни дури и во 2021 година. Меѓународните финансиски институции прогнозираат разновидни начини на закрепнување низ целиот свет. Предвиденото закрепнување врз основа на вакцината најверојатно ќе ги покачи личната потрошувачка и инвестициите во втората половина на 2021 година. Кои се лузните од рецесијата предизвикана од пандемија? Кои политики ги ограничуваат економските лузни? Кои се глобалните и регионалните перспективи за закрепнување и раст за 2022 година? Како политиките можат најдобро да го поддржат растот? Кои се главните предизвици за одржување на сигурноста во свет што постојано се менува?

Говорници

Г-ѓа Ана Бјерде – Потпретседателка, Европа и Централна Азија, Светска Банка

Г-дин Артан Груби – Прв вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу заедниците

Г-дин Хаолианг Ксу – Помошник генерален секретар, помошник администратор и директор на Бирото за политика и поддршка на програмата, UNDP

Г-ѓа Радмила Шеќеринска – Министерка за одбрана

H.E. г-ѓа Кејт Мери Брнз – Амбасадорка на Соединетите Американски Држави

H.E. г-ѓа Кејт Мери Бирнс – Амбасадорка на Соединетите Американски Држави

Г-дин Ендру Вајт – Вонреден декан за надворешни односи, факултет за бизнис, Универзитет Оксфорд

Модератор: Г-дин Волтер Дефа, Советник за економска политика во Кабинетот на премиерот

Пишан краток преглед од: Академик Абдулменаф Беџети, Ректор на Универзитетот на Југоисточна Европа

14:00-15:00

Ручек

Специјално обраќање на:

Парламентарната комисија за финансии и буџет

Г-дин Тимчо Муцунски

Г-дин Арбер Адеми

Г-дин Елми Азири

Г-дин Диме Велковски

14:00-15:00

Ручек

Специјално обраќање на:

Парламентарната комисија за финансии и буџет

Г-дин Тимчо Муцунски

Г-дин Арбер Адеми

Г-дин Елми Азири

Г-дин Диме Велковски

15:00-16:30

Панел 2: Макроекономски политики и јавни финансии во постпандемскиот период

Фискалната и монетарната политика беа и сè уште се од суштинско значење за справување со кризата и поплочување на економското закрепнување. Кои видови фискални и монетарни интервенции помогнаа за бизнисите и работните места? Кои се ризиците поврзани со предвремено повлекување на мерките за фискална стимулација? Како можат земјите да ја балансираат потребата за поддршка на економијата во постпандемскиот свет со обнова на фискалните бафери? Кои се главните предизвици за монетарните власти? Како можат централните банки да ја балансираат потребата за стабилизирање на пазарите со потенцијал за морална опасност? Дали неодамнешното зголемување на инфлацијата е поттикнато од глобални фактори и е само привремено? Дали централните банки ќе се соочат со пораст на нефункционалните заеми? Дали структурните и институционалните реформи можат да ја вратат доминацијата во блиска иднина?

Говорници

Г-дин Фатмир Бесими

Министер за финансии

Г-дин Алфред Камер

Директор на Европскиот оддел, ММФ

Г-дин Хекуран Мурати

Министер за финансии

Г-ѓа Линда Ван Гелдор

Регионален директор за Западен Балкан во Светска Банка

Г-дин Милојко Спајиќ

Министер за финансии и социјална заштита

Г-ѓа Анита Ангеловска-Бежоска

Гувернер на Народна банка на Република Северна Македонија

Г-дин Бесарт Кадиа

Заменик Министер за финансии и економија

Г-дин Тимчо Муцунски

Претседател на Собраниска Комисија за финансирање и буџет

Модератор:
Г-дин Фрек Јанмат, Шеф на одделот за економски прашања, градење институции и CBC, DEU

Пишан краток преглед од:
Г-дин Димитар Ковачевски, Заменик министер за финансии

15:00-16:30

Панел 2: Макроекономски политики и јавни финансии во постпандемскиот период

Фискалната и монетарната политика беа и сè уште се од суштинско значење за справување со кризата и поплочување на економското закрепнување. Кои видови фискални и монетарни интервенции помогнаа за бизнисите и работните места? Кои се ризиците поврзани со предвремено повлекување на мерките за фискална стимулација? Како можат земјите да ја балансираат потребата за поддршка на економијата во постпандемскиот свет со обнова на фискалните бафери? Кои се главните предизвици за монетарните власти? Како можат централните банки да ја балансираат потребата за стабилизирање на пазарите со потенцијал за морална опасност? Дали неодамнешното зголемување на инфлацијата е поттикнато од глобални фактори и е само привремено? Дали централните банки ќе се соочат со пораст на нефункционалните заеми? Дали структурните и институционалните реформи можат да ја вратат доминацијата во блиска иднина?

Говорници

Г-дин Фатмир Бесими – Министер за финансии

Г-дин Хекуран Мурати – Министер за финансии

Г-дин Милојко Спајиќ – Министер за финансии и социјална заштита

Г-дин Бесарт Кадиа – Заменик Министер за финансии и економија

Г-дин Алфред Камер – Директор на Европскиот оддел, ММФ

Г-ѓа Линда Ван Гелдор – Регионален директор за Западен Балкан во Светска Банка

Г-ѓа Анита Ангеловска-Бежоска – Гувернер на Народна банка на Република Северна Македонија

Г-дин Тимчо Муцунски – Претседател на Собраниска Комисија за финансирање и буџет

Модератор: Г-дин Фрек Јанмат, Шеф на одделот за економски прашања, градење институции и CBC, DEU

Пишан краток преглед од: Г-дин Димитар Ковачевски, Заменик министер за финансии

16:30-17:00

Кафе-пауза

16:30-17:00

Кафе-пауза

17:00-18:30

Панел 3: Добро управување и општествена кохезија

Освен реакцијата на здравствената криза, брзината на закрепнување и економскиот раст зависи и од темпото на структурните и институционалните реформи. Како може да се подобрат рамката на управување и институционалниот капацитет? Кои се главните предизвици во областите на владеење на правото, контрола на корупцијата и политичка стабилност? Кои политики треба да се спроведат за да се обезбеди општествена кохезија и инклузивен просперитет? Како да се зголеми степенот на доверба во владата и внатре во општеството? Како да се фокусираме на заедничките вредности и заеднички карактеристики што го врзуваат општеството преку внатрешните линии на поделба?

Говорници

Г-дин Љупчо Николовски

Вицепремиер за антикорупција и криминал,
одржлив развој и човечки ресурси

Г-дин Бојан Маричиќ

Министер за правда

Г-дин Коен Давидсе

Извршен директор, групација Светска Банка

Г-ѓа Барбара Колм

Претседател на Институтот Хајек, директор на Австрискиот економски центар и потпретседател на Австриската централна банка

Г-дин Оливер Спасовски

Министер за внатрешни работи

H.E. г-дин Дејвид Гир

Шеф на Делегацијата на Европската Унија

Н.Е. г-ѓа Рејчел Галовеј

Амбасадорка на ОК во Северна Македонија

Модератор:
Г-дин Драган Тилев, државен советник, Секретеријат за европски прашања

Пишан краток преглед од:
Г-дин Никола Поповски, Универзитет ФОН

17:00-18:30

Панел 3: Добро управување и општествена кохезија

Освен реакцијата на здравствената криза, брзината на закрепнување и економскиот раст зависи и од темпото на структурните и институционалните реформи. Како може да се подобрат рамката на управување и институционалниот капацитет? Кои се главните предизвици во областите на владеење на правото, контрола на корупцијата и политичка стабилност? Кои политики треба да се спроведат за да се обезбеди општествена кохезија и инклузивен просперитет? Како да се зголеми степенот на доверба во владата и внатре во општеството? Како да се фокусираме на заедничките вредности и заеднички карактеристики што го врзуваат општеството преку внатрешните линии на поделба?
Говорници

Г-дин Љупчо Николовски – Вицепремиер за антикорупција и криминал, одржлив развој и човечки ресурси

Г-дин Коен Давидсе – Извршен директор, групација Светска Банка

Г-дин Оливер Спасовски – Министер за внатрешни работи

Г-дин Бојан Маричиќ – Министер за правда

Г-ѓа Барбара Колм – Претседател на Институтот Хајек, директор на Австрискиот економски центар и потпретседател на Австриската централна банка

H.E. г-дин Дејвид Гир – Шеф на Делегацијата на Европската Унија

Н.Е. г-ѓа Рејчел Галовеј – Амбасадорка на ОК во Северна Македонија

Модератор: Г-дин Драган Тилев, државен советник, Секретеријат за европски прашање

Пишан краток преглед од: Г-дин Никола Поповски, Универзитет ФОН

ДЕН 2, вторник, 7 септември, 2021 г.

ДЕН 2, вторник, 7 септември, 2021 г.

09:00-09:20

Регистрација

09:00-09:20

Регистрација

09:20-09:40

Отворање

Г-дин Петре Шилегов

Градоначалник на Град Скопје

09:20-09:40

Отворање

Г-дин Петре Шилегов – Градоначалник на Град Скопје

Обраќање на претседателот

Г-дин Стево Пендаровски

Претседател на Република Северна Македонија

Обраќање на претседателот

Г-дин Стево Пендаровски – Претседател на Република Северна Македонија

09:40-11:10

Панел 4: Јавни и приватни инвестиции и конкурентност

Современите влади препознаваат дека јавните инвестиции, шемите за јавна гаранција и јавно достапните средства од официјалните кредитори можат да стимулираат поголема побарувачка за инвестиции. Финансирањето на опоравувањето и растот би било побрзо и поиздржливо доколку се мобилизира приватниот капитал. Кои се главните можности за приватни инвестиции? Што е со приватните инвестиции во адаптација на климата и издржливост преку отстранување на бариерите за инвестиции и план за акција? Европскиот зелен договор, на пример, е многу амбициозен. Не би било фер да се стави товарот само на државното финансирање, особено ако се земе предвид притисокот врз буџетите од пандемијата и насоките да се остане во рамките на параметрите на критериумите од Мастрихт. Кои се можностите за поголема вклученост на приватниот сектор?

Говорници

Г-дин Фатмир Битиќи

Заменик премиер за економски прашања,
координација на економските оддели и инвестиции

Г-дин Ари Наим

Регионален менаџер, Централна и Југоисточна Европа, IFC

Г-дин Јурген Ригтеринк

Прв потпретседател на ЕБРД

Г-дин Бранко Азески

Претседател на Стопанска комора на Северна Македонија

Г-ѓа Лилјана Павлова

Потпретседателка на Европска инвестициска Банка

Г-ѓа Данела Арсовска

Претседателка на Сојуз на стопански комори на Македонија

Г-дин Крешник Бектеши

Министер за економија

Г-дин Неби Хоџа

Претседател на Стопанска комора на северо-западна Македонија

Г-дин Благој Бочварски

Министер за транспорт и комуникации

Модератор:
Г-дин Арис Влахос, Претседател на Грчката бизнис асоцијација во Северна Македонија

Пишан краток преглед од:
Г-дин Трајко Славески, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“

09:40-11:10

Панел 4: Јавни и приватни инвестиции и конкурентност

Современите влади препознаваат дека јавните инвестиции, шемите за јавна гаранција и јавно достапните средства од официјалните кредитори можат да стимулираат поголема побарувачка за инвестиции. Финансирањето на опоравувањето и растот би било побрзо и поиздржливо доколку се мобилизира приватниот капитал. Кои се главните можности за приватни инвестиции? Што е со приватните инвестиции во адаптација на климата и издржливост преку отстранување на бариерите за инвестиции и план за акција? Европскиот зелен договор, на пример, е многу амбициозен. Не би било фер да се стави товарот само на државното финансирање, особено ако се земе предвид притисокот врз буџетите од пандемијата и насоките да се остане во рамките на параметрите на критериумите од Мастрихт. Кои се можностите за поголема вклученост на приватниот сектор?

Говорници

Г-дин Фатмир Битиќи – Заменик премиер за економски прашања, координација на економските оддели и инвестиции

Г-дин Јурген Ригтеринк – Прв потпретседател на ЕБРД

Г-ѓа Лилјана Павлова – Потпретседателка на Европска инвестициска Банка

Г-дин Крешник Бектеши – Министер за економија

Г-дин Благој Бочварски – Министер за транспорт и комуникации

Г-дин Ари Наим – Регионален менаџер, Централна и Југоисточна Европа, IFC

Г-дин Бранко Азески – Претседател на Стопанска комора на Северна Македонија

Г-ѓа Данела Арсовска – Претседателка на Сојуз на стопански комори на Македонија

Г-дин Неби Хоџа – Претседател на Стопанска комора на северо-западна Македонија

Модератор: Г-дин Арис Влахос, Претседател на Грчката бизнис асоцијација во Северна Македонија

Пишан краток преглед од: Г-дин Трајко Славески, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“

11:10-11:30

Кафе-пауза

11:10-11:30

Кафе-пауза

11:30-13:00

Панел 5: Паметна и зелена економија

Многу бизниси ќе закрепнат, но дали закрепнувањето може да се насочи кон зелена економија? Како можат општествата да ја забрзаат дигитализацијата? Која инвестиција поврзана со животната средина би била привлечна во блиска иднина? Како можат бизнисите да ја поддржат Зелената агенда и отпорноста на климата? Кои даночни режими или државни програми за трошоци може да ги забрзаат дигитализацијата и зазеленувањето на економиите? Какви структурни реформи се неопходни за да се привлечат повеќе приватни инвестиции? Дали има поголема улога што може да ја имаат меѓународните донатори? Како можеме да го зголемиме капацитетот за апсорпција на инвестициите финансирани од донатори во двете области? Дали јавно-приватните партнерства се остварливо решение? Какви се очекувањата на домашните и странските приватни инвеститори за законодавната рамка, предизвици за да функционираат ЈПП, итн.? Кои сектори можат да бидат привлечни за ЈПП (здравство, транспорт, енергија…)?

Говорници

Г-дин Паоло Гентилони

Еврокомесар за економија

Г-дин Јетон Шаќири

Министер за информатичко општество и администрација

Г-дин Пол Хилберс

Извршен директор, Меѓународен монетарен Фонд

Г-дин Аријанит Хоџа

Министер за земјоделство, шуми и управување со вода

Г-дин Масимилиано Паолучи

Светска Банка, менаџер на земјата за Косово и Северна Македонија

 Г-ѓа Олга Скловскаја

Регионален раководител, Европа и Централна Азија, MIGA

Г-дин Насер Нуредини

Министер за животна средина и просторно планирање

Г-ѓа Нарине Сахакјан

Резидентен претставник УНДП Северна Македонија

Модератор:
Г-дин Ирај Хаши, Универзитет Стафордшајр

Пишан краток преглед од:
Г-дин Глигор Бишев, генерален директор, Шпаркасе Банка

11:30-13:00

Панел 5: Паметна и зелена економија
Многу бизниси ќе закрепнат, но дали закрепнувањето може да се насочи кон зелена економија? Како можат општествата да ја забрзаат дигитализацијата? Која инвестиција поврзана со животната средина би била привлечна во блиска иднина? Како можат бизнисите да ја поддржат Зелената агенда и отпорноста на климата? Кои даночни режими или државни програми за трошоци може да ги забрзаат дигитализацијата и зазеленувањето на економиите? Какви структурни реформи се неопходни за да се привлечат повеќе приватни инвестиции? Дали има поголема улога што може да ја имаат меѓународните донатори? Како можеме да го зголемиме капацитетот за апсорпција на инвестициите финансирани од донатори во двете области? Дали јавно-приватните партнерства се остварливо решение? Какви се очекувањата на домашните и странските приватни инвеститори за законодавната рамка, предизвици за да функционираат ЈПП, итн.? Кои сектори можат да бидат привлечни за ЈПП (здравство, транспорт, енергија…)?
Говорници

Г-дин Паоло Гентилони – Еврокомесар за економија

Г-дин Пол Хилберс – Извршен директор, Меѓународен монетарен Фонд

Г-дин Масимилиано Паолучи – Светска Банка, менаџер на земјата за Косово и Северна Македонија

Г-дин Насер Нуредини – Министер за животна средина и просторно планирање

Г-дин Јетон Шаќири – Министер за информатичко општество и администрација

Г-дин Аријанит Хоџа – Министер за земјоделство, шуми и управување со вода

Г-ѓа Олга Скловскаја – Регионален раководител, Европа и Централна Азија, MIGA

Г-ѓа Нарине Сахакјан – Резидентен претставник УНДП Северна Македонија

Модератор: Проф. Ирај Хаши, Универзитет Стафордшајр

Пишан краток преглед од: Д-р Глигор Бишев, генерален директор, Шпаркасе Банка

13:00-14:00

Ручек

Специјално обраќање на:

Странска стопанска комора

Г-ѓа Маја Филипова

AmCham

Г-дин Ајдован Адемоски

Стопанска комора на Македонија-Турција

Г-дин Стефан Петер

Совет за странски инвеститори

Г-ѓа Маја Стевкова Штериева

Македонска Банкарска Асоцијација

Г-дин Патрик Мартенс

Индустриска и стопанска комора на Германија во Северна Македонија

13:00-14:00

Ручек

Специјално обраќање на:

Странска стопанска комора

Г-ѓа Маја Филипова – AmCham

Г-дин Стефан Петер – Совет за странски инвеститори

Г-дин Ајдован Адемоски – Стопанска комора на Македонија-Турција

Г-ѓа Маја Стевкова Штериева – Македонска Банкарска Асоцијација

Г-дин Патрик Мартенс – Индустриска и стопанска комора на Германија во Северна Македонија

14:00-15:30

Панел 6: Човечки капитал и инклузивен раст
Човечкиот капитал е клучен за развој и раст. Како можеме да го забрзаме растот, да ставиме крај на сиромаштијата и да создадеме поинклузивни општества преку зајакнување на човечкиот капитал? Како да се надминат загубите во учењето по КОВИД? Како да се зајакне образовниот и здравствениот систем? Колку е критична улогата на јавните финансии во обновувањето и градењето на човечкиот капитал како централен елемент за зелено, еластично и инклузивно закрепнување?
Говорници

Г-дин Ролф Вензел

Претседател на советот на Европската Банка за Развој

Г-дин Горан Милевски

Министер за локална самоуправа

Г-дин Бујар Османи

Министер за надворешни работи

Г-ѓа Ирена Стефоска

Министерка за култура

Г-дин Венко Филипче

Министер за здравство

Г-дин Хери Патринос

Менаџер за образование во пракса – Европа и Централна Азија, Светска Банка

Г-ѓа Мила Царовска

Министерка за образование и наука

Г-дин Јамеле Риголини

Лидер за програма за човечки развој – Западен Балкан (презентација)

Модератор:
Г-ѓа Нина Фити, Cоветник на премиерот на Република Северна Македонија

Пишан краток преглед од:
Г-дин Зоран Јовановски, потпретседател на Стопанската комора на Северна Македонија

14:00-15:30

Панел 6: Човечки капитал и инклузивен раст
Човечкиот капитал е клучен за развој и раст. Како можеме да го забрзаме растот, да ставиме крај на сиромаштијата и да создадеме поинклузивни општества преку зајакнување на човечкиот капитал? Како да се надминат загубите во учењето по КОВИД? Како да се зајакне образовниот и здравствениот систем? Колку е критична улогата на јавните финансии во обновувањето и градењето на човечкиот капитал како централен елемент за зелено, еластично и инклузивно закрепнување?
Говорници

Г-дин Ролф Вензел – Претседател на советот на Европската Банка за Развој

Г-дин Бујар Османи – Министер за надворешни работи

Г-дин Венко Филипче – Министер за здравство

Г-ѓа Мила Царовска – Министерка за образование и наука

Г-дин Горан Милевски – Министер за локална самоуправа

Г-ѓа Ирена Стефоска – Министерка за култура

Г-дин Хери Патринос – Менаџер за образование во пракса – Европа и Централна Азија, Светска Банка

Г-дин Јамеле Риголини – Лидер за програма за човечки развој – Западен Балкан (презентација)

Модератор:
Г-ѓа Нина Фити, Cоветник на премиерот на Република Северна Македонија

Пишан краток преглед од:
Г-дин Зоран Јовановски, потпретседател на Стопанската комора на Северна Македонија

Завршни забелешки:
Говорници

Г-дин Фатмир Бесими

Министер за финансии

Г-дин Трајко Славески

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“

Академик Абдулменаф Беџети

Ректор на Универзитетот на Југоисточна Европа

Г-дин Глигор Бишев

Генерален директор, Шпаркасе Банка

Г-дин Димитар Ковачевски

Заменик министер за финансии

Г-дин Зоран Јовановски

Потпретседател на Стопанската комора на Северна Македонија

Г-дин Никола Поповски

Универзитет ФОН

Г-ѓа Јелена Таст

Државен секретар

Г-дин Владимир Глигоров

WIIW

Завршни забелешки:
Говорници

Г-дин Фатмир Бесими – Министер за финансии

Г-дин Димитар Ковачевски – Заменик министер за финансии

Г-дин Трајко Славески- Државен секретар

Академик Абдулменаф Беџети – Ректор на Универзитетот на Југоисточна Европа

Г-дин Глигор Бишев – Генерален директор, Шпаркасе Банка

Г-дин Никола Поповски – Универзитет ФОН

Г-дин Зоран Јовановски – Потпретседател на Стопанската комора на Северна Македонија

Г-ѓа Јелена Таст – Државен секретар

Г-дин Владимир Глигоров – WIIW